AKTUALITY

AKTUALITY

AKTUALITY

Svět technologií se neustále mění, vyvíjí a přináší nové výzvy. I my jdeme s dobou a snažíme se přinášet nové, originální myšlenky, a co nejefektivnější řešení vašich projektů.

Linka na výrobu jádra rekuperačního výměníku

Aby byla námi vyrobená linka zajímavá, nemusí být nutně vybavená desítkami robotů. Dovolte, abychom vám představili Projekt 500.

Název zní trochu tajemně, ale když ho převedeme do čistě technické řeči, tak vězte, že se jedná o linku na výrobu jádra rekuperačního výměníku. Tento stroj není sólista, ale je členem týmu celé výrobní řady. U zákazníka má pořadové číslo 13. V této sadě strojů se vyrábí nejen malé výměníky např. pro domácnosti, ale také opravdu velké výměníky pro centrální systémy větrání ve velkých výrobních provozech, nemocnicích, skladech nebo obchodech.

Stroj má v bočních zásobnících 1 000 kusů levých a stejný počet pravých lamel. Ty jsou vyrobeny z hliníkového plechu o tloušťce 0,08 až 0,12 mm, dle typu výměníku. Z těchto lamel se uprostřed skládá požadovaný výměník. Čas cyklu na jednu lamelu je 14 s. Nejmenší jádro má na výšku 100 mm, nejvyšší pak 1 000 mm (půdorysně jsou to rozměry od 810 x 981 mm do 1 500 x 1 710 mm). Výsledný výrobek může vážit až 274 kg.

Stroj je řízen z nadřazeného systému, který mu přiděluje zakázky a eviduje jeho aktuální stav, který se operačním systémem odesílá do centrálního systému. Náš operační systém vyhodnocuje zásoby materiálu, předpokládaný čas dokončení výměníku, případnou závadu a její typ apod. Stroj obsluhuje jeden operátor, který zároveň obsluhuje další tři, případně pět strojů.

A na závěr slibovaná zajímavost. Tento stroj o rozměrech 14,6 x 2,95 x 3,9 m (D x Š x V) a o celkové hmotnosti 11 800 kg se z našich výrobních hal stěhoval vcelku, což jak jistě uznáte, nebyla zrovna jednoduchá záležitost. K naložení na tahač bylo tedy zapotřebí dokonalého synchronu dvou jeřábníků. Vždyť by stačila jen jedna malá nepřesnost nebo zaváhání a…. raději nedomyslet.